2 aprilie – o zi importantă pentru elevii din România

Timp de foarte mulţi ani, elevii au avut drept de vot în Consiliul de Administraţie al unităţilor de învăţământ liceal. Legea Educaţiei Naţionale 1/2011 a modificat acest lucru, lăsând elevii fără reprezentare în cel mai important forum decizional al şcolilor. Am ajuns astfel la situaţia în care într-un sistem de învăţământ considerat centrat pe elev, elevii nu au posibilitatea de a-şi reprezenta în mod direct interesele.

De la intrarea în vigoare a noii legi a educaţiei s-a încercat redobândirea dreptului de vot al elevilor în CA, dar, până în prezent, fără succes.

Cât timp am avut mandat de vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor am participat personal la discuţii pe această temă, inclusiv cu ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie. Spun asta pentru că ştiu, aşadar, ce înseamnă acest lucru şi cât de important este pentru ca elevii din România să fie reprezentaţi direct prin votul celui pe care îl deleagă pentru a le apăra drepturile şi interesele.

Deşi am primit atunci promisiuni în acest sens, nu s-a rezolvat nimic concret. Discuţiile au fost, au trecut şi în continuare elevii nu votează în Consiliul de Administraţie al liceelor.

Mâine, 2 aprilie, se va dezbate în Comisia de Învăţământ din Camera Deputaţilor propunerea, pe care am susţinut-o, de acordare a dreptului de vot al elevilor în CA al unităţilor de învăţământ liceal. 

Propunerea este deja semnată de o parte a deputaţilor din Parlamentul României şi s-a aflat în dezbatere în cadrul Comisiei de Învăţământ de la Camera Deputaţilor în data de 11 martie 2014, atunci când a fost respinsă, cu toate că argumentele care stau la baza acesteia sunt, din punctul meu de vedere, solide şi reale.

M-am implicat în acest demers, făcând lobby pe lângă o parte a membrilor Comisiei de Învăţământ a CP,  pentru că, din punctul meu de vedere, votul elevilor în Consiliul de Administraţie al unităţilor de învăţământ liceal va cotribui la îmbunătăţirea acţiunii de reprezentare a elevilor, în primul rând. Să nu uităm faptul că elevii sunt principalii beneficiari ai sistemului educaţional. Totodată, va contribui la consolidarea relaţiei dintre elevi şi profesori, pe care, personal, o văd ca fiind o relaţie de parteneriat şi nu de subordonare. Nu în ultimul rând, va creşte gradul de transparenţă al deciziilor din şcoli, un aspect pe care îl consider deosebit de important.

Aşa cum se arată şi în expunerea de motive a proiectului de modificare, prin acest drept de vot, aproximativ 2000 de elevi, reprezentaţi ai elevilor, vor absolvi liceul cu o pregătire şi o experienţă concretă în procesul de luare a deciziilor. Acesta ar fi un real câştig pentru societatea românească, în condiţiile în care, deşi poate suna deja a clişeu, NOI, elevii, suntem cei care vom decide în viitor ce se întâmplă cu România.

Pentru că s-a pus problema lipsei de pregătire a elevilor pentru a lua decizii în cadrul Consiliului de Administraţie, e important să precizăm faptul că reprezentantul elevilor va fi obligatoriu major (pentru a putea vota) şi va fi ales de elevi pe criterii foarte clare. Este, şi acesta, un mod prin care se poate face educaţie. Dar pentru asta e nevoie de viziune şi de capacitatea de a percepe elevii ca fiind persoane capabile de a lua propriile decizii. Nu e oare important, ca noi, elevii, să fim responsabilizaţi încă din liceu?

Vreau să cred că mâine membrii Comisiei de Învăţământ din Camera Deputaţilor vor trata subiectul obiectiv, având în vedere argumentele noastre. Este o şansă a elevilor de a-şi redobândi un drept extrem de important – dreptul de a lua parte la luarea deciziilor care într-un final, se vor resimţi asupra lor.

Mai multe detalii despre întreg demersul pot fi citite aici.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s