Ţiganii

Am văzut astăzi un video făcut de Coca Cola despre ţiganii din Caracal. Video-ul are ceva marketing în el, dar mesajul transmis e foarte frumos. Video-ul poate fi accesat cu un click AICI.

Adevărul e că ţiganii/rromii sau cum le spunem au o imagine proastă şi nu cred că exagerez dacă spun asta. România e plină de proiecte de integrare pentru ţigani, să-i ajutăm, să-i sprijinim, etc. Unele au ceva rezultate, dar per ansamblu acestea sunt modeste. Nu neapărat ca implementare, ci ca si concept. Mereu am crezut că noi, românii, ar trebui mai întâi să fim educaţi din punctul ăsta de vedere şi apoi ei. Noi îi discriminăm.

Nu vreau să devin acum lacrimogen şi să spun că ei sunt marile victime ale românilor pentru că ar fi exagerat. Dar toată situaţia în care se află ca şi minoritate pleacă şi de la noi. Generalizăm pripit şi ştim doar să spunem că sunt murdari, needucaţi, inculţi, manelişti, hoţi etc. Sunt, mulţi dintre ei. Dar sunt o grămadă de ţigani care ar putea da lecţii din multe puncte de vedere. Nu sunt ei promovaţi pentru că e mai uşor să spui că faci ceva pentru ei, să le creezi fel şi fel de programe de integrare că doar ai şi motive. Iar atunci când aceste proiecte pică sau au rezultate modeste, ei sunt de vină pentru că nu se lasă integraţi. Problema ar trebui pusă altfel, câţi dintre cei care implementează astfel de proiecte cred cu adevărat în ele? Pentru câţi sunt mai mult decât o modalitate de derulare de fonduri? În ce măsură sunt ele gândite astfel încât să şi aibă un rezultat viabil?

Pentru mine, ţiganii sunt o comunitate care are un potenţial extraordinar. Cultural, cel puţin. Tradiţiile şi obiceiurile lor ar putea fi puse mult mai bine în valoare. Şi ar putea aduce chiar şi avantaje, că tot sunt mulţi care caută asta.

Dacă am vrea cu adevărat să îi ajutăm nu ar trebui să încercăm să îi schimbăm. Ar trebui să îi scoatem în valoare cu tot ceea ce au ei mai deosebit şi special. Nu ar trebui judecaţi doar pentru că mulţi dintre ei cerşesc sau fură. Până la urmă, cei care fac asta nu au în fundament prea multă vină. Asta au văzut, asta au învăţat, asta fac. Dar câţi au o alternativă pe care să o conştientizeze? Sau ce, nu sunt români care fură? Ba da, fură. Dar mult mai elegant.

Per ansamblu, frumoasă povestea promovată de Coca Cola. Ne arată că sunt cel puţin la fel de oameni ca şi noi. Că dacă li se oferă o şansă reală, nu doar vorbăreală, pot şi ei.

Advertisements

2 thoughts on “Ţiganii

  1. *Sau ce, românii nu fură? Ba da, fură, şi încă cum.* – e tot o generalizare pripită, Călin!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s