Un exemplu de “pe el nu l-aş vota”

Pe 25 mai mergem la vot pentru a-i vota pe cei care vor face parte din Parlamentul European din partea României. Pe scurt, alegerile europarlamentare. Mă gândeam de ceva timp să scriu un articol pe tema asta, despre cât de important e ca noi, tinerii, să votăm. Să nu îi lăsăm doar pe alţii să decidă în numele nostru. Deşi ar fi multe de spus pe tema asta, rezum totul la a spune că merită să profităm de un drept pe care-l avem: votul. Noi vom beneficia sau vom suferi în viitor pe baza a ceea ce politicienii de azi fac. Deci să îi alegem cu cap.

Azi vreau să scriu despre unul dintre pretendenţii la un scaun în Parlamentul European pe care pot spune foarte clar că nu l-aş vota din o serie de motive care ţin de principii. Pentru a nu se înţelege că fac anti-propagandă vreunui partid, e important să spunem că acest domn e candidat independent (mă rog, susţinut de Biserică), deci nu face parte din vreun partid. Aş fi spus însă aceleaşi lucruri şi dacă ar fi candidat pe listele vreunui partid. Oricare.

Ceea ce voi scrie se bazează pe un interviu de-al domnului Iulian Capsali, pentru că aşa se numeşte, pentru România Liberă, pe care îl puteţi citi AICI. Bineînţeles că e opinia mea şi e o critică asupra ideilor şi nu a persoanei.

În interviu, Capsali a abordat o serie de teme precum religia, feminismul, homosexualitatea, avortul. Voi comenta afirmaţiile din perspectiva mea. Deci, de ce nu l-aş vota pe Iulian Capsali pentru Parlamentul European:

În primul rând îmi bate la ochi faptul că a fost susţinut de foarte multe parohii pentru a strânge semnăturile necesare pentru a candida. Nu sunt eu prea religios dar nu cred că biserica ar trebui să se implice în alegerile politice. Nu voi aborda însă subiectul Bisericii acum pentru că e mult de spus şi nu e momentul. În ceea ce priveşte religia, nu aş vota un candidat care, din punctul meu de vedere, desconsideră o altă religie. În România există şi greco-catolici care au aceleaşi drepturi ca şi ortodocşii, chiar dacă aceştia sunt majoritari (sunt şi eu printre ortodocşi). E incorect, zic eu, să spui deschis că greco-catolicii atacă Biserica Ortodoxă. Poate unii o fac, dar nu are relevanţă în contextul acestor alegeri. Europa promovează unitatea. Şi aici vorbim şi de unitatea între religii.

În ceea ce priveşte homosexualitatea, viziunea domnului Capsali este, din câte am înţeles din interviu, că s-a format o ideologie care atacă familia tradiţională. Ăsta e un subiect foarte delicat care nu poate fi tratat atât de superficial. În linii mari, e valabil ce am spus un paragraf mai sus. Un europarlamentar trebuie să militeze pentru integrarea tuturor categoriilor de persoane şi în cazul acesta e vorba şi de minorităţile sexuale. Drepturile lor fac parte din drepturile omului şi nu aş putea vota o persoană care, în opinia mea, nu militează pentru drepturile omului în toate categoriile. Sigur că problematica homosexualităţii e una sensibilă şi sunt mii de păreri pro şi contra. Dar din poziţia de candidat la europarlamentare, cred că cea mai bună soluţie e să se găsească soluţia de mijloc prin care să accepţi pe toată lumea, atât pe cei cu care eşti de acord, dar şi pe cei cu care nu eşti. Pentru că sunt toţi cetăţeni români, indiferent de religie, orientare politică/sexuală, etnie etc.

Cea mai vehementă poziţie mi se pare cea despre feminism. Mă aflu printre persoanele care cred şi luptă pentru drepturile femeii, chiar dacă sunt de sex masculin. Unora li se pare bizar, dar pentru mine nu există diferenţe între drepturile pe care le are sau ar trebui să le aibă o femeie şi cele ale unui bărbat. Fac parte dintr-o organizaţie care tocmai pentru asta militează: egalitate de gen, adică egalitate între femei şi bărbaţi. Tocmai din motivul ăsta nu aş putea vota o persoană care consideră că locul femeii e la cratiţă şi acasă, crescând copiii. A nu se înţelege că trebuie să neglijăm creşterea copiilor. Nici vorbă. Ceea ce vreau să spun este că şi bărbaţii, ca de altfel şi femeile, se pot ocupa în egală măsură de creşterea copiilor şi de problemele familiei, la fel cum se pot ocupa în egală măsură de veniturile familiei şi de susţinerea ei.

Domnul Capsali e împotriva avortului şi bineînţeles, ca persoană, are absolut tot dreptul de a avea această opinie. Ca europarlamentar însă, şi e valabil pentru orice alt candidat, cred că ar trebui să înţeleagă faptul că e dreptul fiecărei femei să facă ce consideră cu propriul corp şi să decidă dacă păstrează sau nu un copil. Legea prevede o serie de termene şi condiţii în care se poate face un avort, deci nu îl face nimeni după cum pofteşte. Să interzicem avortul însă mi se pare abuziv. Ca femeie, nu te obligă nimeni să avortezi dacă nu eşti de acord. Dar lasă-le pe cele care nu se simt pregătite sau nu vor să aibă copii, să aibă şi varianta asta.

În concluzie, nu voi vota un candidat ale cărui opinii şi principii sunt categoric opuse de ale mele. Repet, e o critică asupra ideilor şi nu asupra persoanei, deci oricine va citi acest articol va decide dacă am sau nu dreptate. Fiecare are propia opinie şi acţionează în consecinţă. Aceasta e a mea şi aşa voi acţiona.

Şi pentru a încheia, mai spun o dată faptul că pe 25 mai avem posibilitatea de a-i alege pe cei care se încadrează cel mai bine în ceea ce noi considerăm a fi politicianul ideal. Pe cel ideal nu-l vom găsi niciodată, însă îi putem vota pe cei care se apropie. După gândirea fiecăruia dinte noi. Nu votaţi partidul, nu votaţi după cât de fotogenic/ă e cineva pe un afiş. Votaţi-i ideile şi mesajul pe care îl transmite.

Advertisements

7 thoughts on “Un exemplu de “pe el nu l-aş vota”

 1. Domnule Calin va rog sa cititi rapoartele despre viitorul familiei in Europa, ultimele dintre acestea fiind cele inaintate de Estrela, Lunacek si Zuber. Este frumos sa vorbim despre minoritati si protejarea lor, problema este cand toate valorile tale iti sunt terfelite in numele unei ideologii a drepturilor acestor minoritati sexuale. Vorbesc de educatie, de drepturile parintilor, de identitatea biologica a membrilor familiei, de protectia copilului, de protejarea libertatii de constiinta, etc
  Nu este vorba de traditie ci de firescul vietii.

  1. @fantoma, este vorba despre libertatea fiecărei persoane de a face ce doreşte. Nimeni nu îţi cere ţie să faci un lucru cu care nu eşti de acord. Trebuie doar să îi accepţi pe cei care au o altă opţiune.

   1. Aici nu e vorba de o opțiune sau alta, e vorba să se introducă niște legi care instituționalizează homoxexualitatea, fapt ce mi se pare total absurd. Legalizarea căsătoriilor între persoane de acelasi sex nu are sens într-un stat din următorul motiv:
    1. Principiul de bază pentru care statul legalizează uniunea dintre un bărbat și o femeie (aici statul oferă o serie de beneficii familiei – nu le voi enumera) este că familia poate asigura existența statului (prin nașterea unei noi generații). O relație constituită între două persoane de același sex nu poate asigura continuitatea statului, prin urmare eu nu văd niciun motiv pentru legalizare.

    Firește că nu am nicio problemă dacă unul sau altul este altfel, dar legalizarea mi se pare o problemă cu totul diferită.

    Din păcate tu nu ai prezentat niciun argument împotriva opiniilor domnului Capsali, te-ai rezumat la a spune doar că încalcă drepturile omului. Însă cred că în legislația actuală (legalizarea avortului) sunt probleme mari cu respectarea drepturilor omului, fiind încălcat flagrant chiar dreptul la viață.

    Eu oricum îți respect opinia, dar ar fi fost bine să văd măcar un argument pertinent.

   2. Vei vedea, urmează să scriu un articol pe tema asta, acum nu e momentul. Voi pleca întocmmai de la una dintre ideile tale, deci te invit să revii pentru a-l citi.

 2. In “about me”, scrii ca militezi pentru libertatea de a spune ce gandesti. Dar doar daca nu esti europarlamentar, ca atunci trebuie sa faci ce ti se spune. Sa alegi “calea de mijloc”.

  Amice, esti idiot! :))

  E trist, pe de alta parte, sa vezi ce limbaj de lemn, marcat de corectitudine politica, foloseste un om care se pretinde liber. NU e ba dreptul femeii sa omoare. Care-i diferenta intre un copil la 9 luni si unul la o luna? E tot o crima. Daca si maica-ta folosea “dreptul” asta, nu mai erai pe-aici sa ne “iesplici” cum e cu drepturile omului.

  1. @Mihai, cred că am fost suficient de clar când am spus că acest domn are dreptul de a avea orice opinie. Ceea ce am vrut să arăt este că nu aş vota un om cu opiniile lui. E problema sa dacă el consideră că avortul nu e ok, dar e dreptul meu să nu îl votez pentru asta. Simpla libertate de a spune ce gândeşti e valabilă oricând, oricui. Doar că atunci când vrei să reprezinţi o comunitate trebuie să îi înţelegi pe toţi. Been there, done that.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s