Suntem ciudaţi, mergem la vot!

Europarlamentare 2014Mâine, după cum probabil ştiţi, au loc alegerile europarlamentare. Am mai scris un articol pe tema asta, aici. Am auzit foarte multe persoane spunând că alegerile de mâine sunt prea puţin importante pentru că nu se alege nimic pentru România. Vreau să încep tocmai cu asta.

România este o ţară din Uniunea Europeană iar mâine se vor alege deputaţii care vor face parte din Parlamentul European. Faptul că nu vorbim de alegeri în care ne votăm primarul/preşedintele, nu înseamnă că ceea ce va face Parlamentul European în viitorul mandat nu va avea ecou pentru noi.

De ce e important să votăm? Pentru că doar aşa vom avea un cuvânt de spus atunci când în viitor nu vom fi de acord cu deciziile lor. Cu ce drept comentezi ce face un politician dacă nu ai fost la vot? Regula asta nescrisă e valabilă pentru orice alegeri, nu doar pentru cele europarlamentare.

Timp de aproape 50 de ani românii au vrut să aleagă, să simtă măcar că ei decid. Acum avem dreptul ăsta şi totuşi, cea mai mare parte dintre noi nu mergem la vot.

Mai mult decât atât, procentul tinerilor care merg la vot este mai mic decât cel al populaţiei în general. Noi, tinerii, ar trebui să fim în primul rând cei care se înghesuie la secţiile de votare. Noi vom beneficia sau din contră, vom fi afectaţi de ceea ce politicienii de azi fac sau nu.

A devenit oarecum o ruşine pentru un tânăr să meargă la vot, pe ideea “da’ ce mă, pe tine te interesează politica?” A vota nu înseamnă a face politică. Înseamnă a-ţi spune opinia. Şi dacă asta e ciudat, atunci eşti ciudat în sens pozitiv.

Scuzele de genul “oricum votul meu nu va schimba nimic” sau “oricum nu am pe cine vota, toţi sunt la fel” nu sunt valabile. Votul fiecăruia dintre noi contează. Ce s-ar întâmpla dacă nu ar mai vota nimeni? Iar dacă tu consideri că toţi sunt la fel atunci du-te şi anulează-ţi votul. Dar mergi. Un vot nefolosit poate fi un vot fraudat. Şi nu e corect.

Eu mâine voi merge la vot. Voi fi, deci, ciudat. Ştiu cu cine voi vota. Voi vota cu cei pe care îi consider cei mai capabili şi cei mai îndreptăţiţi să meargă la Bruxelles. Dacă voi greşi, voi realiza pe parcurs. Dar voi avea dreptul să obiectez, pentru că am votat.

Poza e de aici.

Advertisements

One thought on “Suntem ciudaţi, mergem la vot!

  1. Reblogged this on mathushalem and commented:
    Prietene, sper ca pot sa-ti spun asa, daca toti cei din generatia ta ar gandi ca tine drumul Romaniei spre o adevarata democratie ar fi mult mai scurt si ma putin anevoios…Felicitari, intr-adevar mai exista speranta iar lumintaza de la capatul tunelui inca mai palpaie…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s