Partidul Poporului Antena 3 (PPA3)

Antena 3Nu cred că mai e vreo noutate pentru cineva faptul că Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul ICA. Nu vreau să comentez vinovăţia sau nevinovăţia acestuia pentru că aş vorbi fără a avea suficiente cunoştinţe despre caz. Totodată, nu voi comenta afirmaţia cum că cei 10 ani de pedeapsă sunt prea mulţi sau prea puţini. Ştiu prea puţine despre acest caz şi unde nu ştiu, nu mă bag.

Voi vorbi însă despre Antena 3. Despre această deosebită televiziune de ştiri din România, despre acest model concret şi de neclintit de obiectivitate şi seriozitate în media. Ironia se subînţelege, desigur.

Deşi nu mă uit la televizor aproape deloc, urmăresc ştirile constant pe net. De ce? Deoarece pentru mine e mult mai practic şi mai comod. Iar atunci când citesc despre un subiect, încerc să îl citesc în mai multe surse. Uneori printre aceste surse se află şi Antena 3. Uneori pentru că deobicei nu e nevoie să mă uit la Antena 3 pentru a şti ce au ei de spus. E simplu – Băsescu e de vină. Dacă scade pensia, Băsescu e de vină, dacă nu se construiesc prea multe autostrăzi Băsescu e de vină pentru că a fost ministrul Transporturilor cândva. Bucureştiul e aglomerat şi deloc surprinzător, tot Băsescu e de vină pentru că a fost primar. Dacă Mircea Badea cade pe scări, tot Băsescu e de vină, sigur a făcut el ceva, că doar Badea nu poate cădea singur. Dacă  se inundă Oltenia, Băsescu e de vină. Ori, fraţilor, mai plouă şi fără Băsescu.

Dincolo de ironie, ceea ce vreau să spun e faptul că sunt surprins de naivitatea tuturor celor pentru care cuvântul lui Mihai Gâdea e sfânt, a tuturor celor pentru care Mircea Badea le ştie pe toate şi a tuturor celor pentru care Antena 3 spune întotdeauna, dar atenţie, întotdeauna adevărul.

Nu am spus şi nu voi spune niciodată că Băsescu e preşedintele ideal. Le are pe-ale lui fără dar şi poate. Ceea ce pot afirma fără reţineri este faptul că România o duce prost pentru că nu e în stare să îşi aleagă bine conducătorii şi pentru că uneori suntem atât de uşor de manipulat, încât un kilogram de făină şi un litru de ulei sunt suficiente pentru a ne trânti votul pe X sau pe Y. Pentru că atât de mulţi dintre noi se complac în a asculta de jurnalişti precum cei de la Antena 3 şi atât. Pentru că românul, în marea lui majoritate, nu gândeşte atunci când e vorba de un subiect politic. Nu întotdeauna majoritatea are dreptate. Majoritatea asta poate fi şi este, din păcate, adesea manipulată.

Revenind la Antena 3, uitându-mă la cine, cum şi de ce s-a fâţâit ieri pe lângă Palatul Cotroceni la “plimbarea” paşnică organizată de Antena 3 (pentru că “li se confiscă sediul”) îmi dau seama că în cea mai mare parte, oameni ca ei îmi decid mie şi multor altora ca mine viitorul. Pentru că noi, tinerii, nu ne batem prea mult capul să mergem la vot, să gândim şi nu doar să ascultăm şi să dăm din cap. Aici e o mostră.

Nicio televiziune din România nu e imparţială în totalitate. Niciun trust de presă nu va relata mereu adevărul pur. Cine susţine că Antena 3 face asta nu doar că se înşeală, dar devine de-o naivitate care cumulată dă în prostie. Prostia unor mase. Şi e trist.

Acum nu foarte mulţi ani am râs când am auzit că Dan Diaconescu îşi face propriul partid politic. Ziceam atunci că nu va ieşi nimic şi va fi un fiasco. Un fiasco a şi fost, pentru români, dar unul care a ajuns să ocupe locuri în consilii locale şi judeţene şi care a ajuns să reprezinte români în Parlament. Într-adevăr, pe telespectatorii fideli ai OTV-ului, pentru care ce şi cum face Magda Ciumac e important şi pentru care al 555-lea episod din serialul “Elodia” e încă realist.

Oamenii aceia îmi seamănă, deşi contextul e diferit, cu oamenii cu ochelari de cal care cred orbeşte în Antena 3. Care nu văd alt rău decât Băsescu, care nu admit faptul că şi alţii îşi bat joc din prostie/ignoranţă/incompetenţă/lipsă de interes de România.

Nu m-aş mira să văd că mâine Mihai Gâdea îşi înfiinţează un partid. Un fel de Partidul Poporului al lui Diaconescu. Şi poate, în vreo 2-3 ani sau chiar mai repede, pe ăştia îi va vota poporul, poate atunci ei vor decide ce şi cum trebuie făcut în ţărişoara noastră. Şi atunci va fi, probabil, mai bine. Băsescu nu va mai fi deci ţara o va duce fenomenal.

Ce credibilitate poate avea un post TV de (anti)propagandă? Ce credibilitate poate avea o televiziune care nu admite comentarii care contestă ideile postului? Şi mai ales, ce credibilitate pot avea nişte oameni care în toată activitatea lor jurnalistică din acest moment au un singur subiect – “Jos Băsescu”? Chiar aşa, oare ce vor face din noiembrie? Pentru că Băsescu va pleca. Indiferent de cei pro sau contra. România nu se învârte doar în jurul lui Traian Băsescu.

O vom duce bine atunci când vom începe să gândim înainte să votăm, atunci când vom înţelege că presa e utilă pentru a informa şi nu pentru a dicta. Manipularea e gravă însă ce e şi mai grav, e faptul că tot cei care nu se lasă manipulaţi au de suferit. Sau cel puţin, ei conştientizează.

Democraţia este guvernarea poporului, de către popor, pentru popor.

Abraham Lincoln

Foto e de aici.

Advertisements

2 thoughts on “Partidul Poporului Antena 3 (PPA3)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s