Dacă Andreea va fi învinsă, vom fi învinşi cu toţii

Andreea PetrutNu ştiu câţi dintre voi ştiu de cazul Andreei Petruţ, pe care o cunosc de ceva vreme datorită ANOSR, care a fost amendată cu 3000 de lei pentru aşa-zisa organizare a unor proteste nedeclarate anul trecut, în 20 octombrie, la Cluj.

Practic, Andreea a fost acuzată de organizarea protestului anti RMGC (Roşia Montantă Gold Corporation) din 20 octombrie 2013 de la Cluj Napoca. Cu alte cuvinte, în opinia autorităţilor, Andreea este responsabilă pentru miile de oameni care în acea seară s-au strâns pentru a-şi striga opinia cu privire la RMGC. Andreea este, potrivit instanţei, un pericol social pentru România, care instigă la nesupunere civică. De ce? Pentru că a avut tupeul, pe care mulţi ar trebui să îl aibă, de a folosi o portavoce pentru a exprima ceea ce 20 000 de oameni susţineau în acea seară.

Eu nu am participat la protestele anti-RMGC dintr-un motiv foarte simplu: nu am acordat suficientă importanţă subiectului la acel moment. Acum îmi pare rău. Într-un fel, aş vrea să am ocazia (dacă se poate numi aşa), de a lupta cu acest sistem bolnav, ca direct acuzat. Andreea e un exemplu că libertatea e permisă atâta timp cât nu deranjează interesele. Când le deranjează, devine o problemă. Şi într-un fel sau altul, trebuie înlăturată. E, totuşi, dureros, frustrant şi nedrept.

Am mai citit faptul că amenda are scopuul reeducării Andreei pentru a nu mai întreprinde astfel de acţiuni pe viitor. Involuntar, am făcut legătura cu o carte pe care am citit-o la un moment dat, “Fenomenul Piteşti”. Oamenii erau trimişi acolo cu scopul reeducării, pentru asumarea valorilor socialiste. Aceasta era poezia de faţadă pentru că practic motivele erau cu totul altele. Dar e frustrant că în 2014, în România modernă şi liberă, aşa cum ne place să o considerăm, există încă astfel de practici.

Nu e firesc, nu e drept ca Andreea să plătească singură acea amendă. Şi deşi CEDO poate şi trebuie să fie o soluţie, pentru moment amenda trebuie plătită (Andreea a pierdut procesul cu Jandarmeria Cluj). În articolul de AICI găsiţi numerele de cont în care puteţi face donaţii pentru a strânge această sumă.

După cum spuneam, Andreea e un exemplu. Dacă va fi învinsă de sistem, vom fi învinşi toţi cei care îi împărtăşim ideile, care credem în libertatea de a spune ce gândim.

Hai Andreea!

Sursă foto.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s