Opinie despre candidaţi. #SNSPA

300px-SNSPA._sigla.svgPe lângă foarte mediatizatele alegeri prezidenţiale de anul acesta (şi e bine că sunt mediatizate, ar fi culmea să nu fie), mă mai aşteaptă un rând de alegeri, importante pentru mine atât ca exerciţiu democratic, cât şi ca realitatea efectivă – îmi voi vota reprezentantul în Senatul universităţii la care sunt student.

Vorbesc aici despre alegerea studentului reprezentant al Facultăţii de Ştiinţe Politice (FSP), în cadrul Senatului SNSPA, alegeri ce vor avea loc luni, 10 noiembrie. Ieri, la invitaţia lui Lucian Pamfile, deja student reprezentant în Senat, am făcut live blogging de la dezbaterea dintre cei 4 candidaţi, Alexandra Costa, Robert Miron, Vlad Tebeica şi Ionuţ Vintilă. De ce? Pentru că am considerat că dezbaterea aceasta e foarte importantă pentru studenţii care luni vor vota. Şi pentru că ştiam că mulţi nu vor fi prezenţi, am considerat că e o bună metodă prin care aceştia să îşi poată face o idee cu privire la fiecare candidat.

În articolul de live blogging nu mi-am exprimat deloc opinia, am încercat să reproduc cât mai exact răspunsurile şi mesajele fiecărui candidat, aşa cum era firesc într-un astfel de articol. Dar dincolo de asta, motivul real pentru care ţin acest blog este faptul că eu cred extrem de mult în dreptul fiecărei persoane de a spune ce gândeşte, de a-şi exprima opinia. Lucru pe care îl voi face în acest articol. Părerile mele sunt strict despre ei ca şi candidaţi şi nu ca şi persoane în afara acestor alegeri. Îi admir pe toţi patru pentru curajul de a candida. Ştiu din proprie experienţă ce înseamnă să încerci cu toate puterile să îţi reprezinţi colegii şi nu e deloc uşor.

Sunt convins că e posibil să stârnesc nemulţumiri sau chiar indignări în rândul unor colegi din SNSPA, dar ţine de maturitatea fiecăruia să-mi respecte opinia, lucru pe care îl fac şi eu. Până la urmă, aceste alegeri nu sunt menite să divizeze FSP în 4 grupe, ci din contră, să aleagă cel mai bun student reprezentant dintre cei care candidează.

În ceea ce o priveşte pe Alexandra Costa, există un lucru pe care l-am observat de când am intrat la facultate. Implicarea ei. Dorinţa de a face ceva, de a ajuta. Mi-a plăcut foarte mult faptul că ieri a avut curajul să recunoască faptul că a greşit anul trecut când nu a semnat o petiţie în favoarea unui coleg care se afla într-o situaţie dificilă, deşi a susţinut acea persoană. E de admirat faptul că a avut puterea, în campanie, să spună acest lucru. Sunt aproape convins că dacă o asemenea situaţie se va repeta, va gândi altfel. Revenind la alegeri, din punctul meu de vedere, Alexandra e o persoană care poate face multe pentru studenţi. Dar peste un an. Ceva mai multă experienţă şi o mai bună organizare a ideilor îi vor fi de mult mai mult folos la anul. Cred în capacitatea ei de a face faţă unei astfel de provocări şi tocmai acesta e motivul pentru care o încurajez să candideze la anul, cu mai multă siguranţă pe sine şi mai multă experienţă acumulată. Anyway, felicitări Alexandra pentru curaj!

Trecând la Vlad Tebeica, tind să cred că cei care îl vor vota, vor alege experienţa. Iar ăsta e un aspect foarte important. Vlad a fost deja un an student reprezentant şi sunt convins că el cunoaşte în detaliu realitatea din Senat, modul în care funcţionează şi aşa mai departe. Îl percep ca pe o persoană care are capacitatea de a-şi exprima ideile şi de a se afirma. Cu toate acestea, există ceva care mă pune pe gânduri în a-i acorda votul meu. Fără a face o acuzaţie, pentru că nu asta îmi e intenţia, remarc la Vlad o uşoară tensiune, un fel de “I really have to win, no matter what”. S-ar putea să mă înşel, însă prefer să votez un candidat pe care îl pot citi în totalitate. Vlad e, într-adevăr, un foarte bun orator şi admir disponibilitatea de care dă dovadă. Dar parcă din partea lui aş aştepta ceva mai mult. Mai multă coerenţă în idei, poate.

Mai departe, Ionuţ Vintilă. Pentru a fi sincer, fără intenţia de a supăra, chiar dacă se va întâmpla, sunt convins că nu îl voi vota pe Ionuţ. Da, e o persoană cu potenţial, un băiat cu ambiţii şi cu reuşite, totodată. Însă din punctul meu de vedere, pentru un student reprezentant e foarte importantă diplomaţia. Eu nu îi fac niciunui candidat un serviciu pentru că îl votez, îi fac o onoare. Nu doar eu, votul meu nu e cu nimic mai special decât al altui coleg, mă refer la orice vot în general. O atitudine mai pozitivă şi mai realistă ar fi utilă, cred eu, din partea lui Ionuţ. Dar admir faptul că e consecvent. A încercat şi anul trecut, încearcă şi acum. Poate are noroc. Fiecare are propriile criterii de vot. Pentru ale mele nu corespune dar nu candidează pentru mine, ci pentru toţi studenţii. Deci poate cu o atitudine uşor mai deschisă, lucrurile vor sta altfel.

Al patrulea dar nu cel din urmă, Robert Miron, e un coleg care la dezbaterea de ieri mi-a lăsat o impresie plăcută. Cu siguranţă are potenţial. Admir foarte mult faptul că s-a implicat în activităţi asemănătoare cu cele ale unui student reprezentant fără a fi unul. Nu spun că ceilalţi nu au făcut acest lucru, desigur. Însă Robert are, sau cel puţin eu aşa văd lucrurile, un entuziasm care îl va ajuta foarte mult. Îl văd ca pe o persoană deschisă la provocări, are curaj şi are ambiţie. Şi cel mai important, are capacitatea de a asculta. Ori, pentru un student reprezentant, e un lucru vital. Îl vad ca fiind o persoană consecventă. Şi pentru mine consecvenţa e extrem de importantă.

Da, îl voi vota luni pe Robert Miron. Dar indiferent de asta, vreau să închei prin a repeta faptul că nu intenţionez să influenţez în vreun fel decizia colegilor din FSP. Fiecare votează în funcţie de propriile principii, propriile convingeri şi propria opinie. Aceasta e opinia mea despre candidaţi. În ceea ce îi priveşte ca persoane în afara alegerilor, ca prieteni, ca şi colegi, nu pot şi nu vreau să îi diferenţiez.

Să nu uităm că avem dreptul de a vota. Dar mai mult decât atât, avem datoria de a face acest lucru. Îmi doresc un reprezentant în care să am încredere, căruia să am siguranţa că dacă îi voi spune o problemă pe care o am, va avea maturitatea de a o trata responsabil. Acesta îi e rolul – să ne reprezinte. Pe toţi, indiferent de prietenii, colegialităţi şi preferinţe.

Votaţi cum consideraţi, dar votaţi! Luni între 10-20 în holul de la parterul noului sediu al SNSPA. 

Succes tuturor!

Sursă foto – wikipedia.org.

Advertisements

One thought on “Opinie despre candidaţi. #SNSPA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s