Ce e de făcut? @Consiliul Elevilor

Vorbeam de curând cu o prietenă din presă care se întreba de ce în ultima vreme Consiliul Elevilor nu mai ține legătura cu ei, cu mass-media. Nu am știut ce să îi răspund pentru că așa cum s-a putut observa încă de când am ieșit din organizație, m-am detașat de tot ceea ce înseamnă Consiliul Elevilor din două motive foarte simple: prioritățile mele se schimbaseră pe de-o parte, iar pe de altă parte, eram convins că e rândul celor noi să își facă treaba.

Asta se întâmpla în 2013 și acum, la mai bine de un an de atunci, am impresia, poate ușor subiectivă, că activitatea Consiliului Național al Elevilor a stagnat sau chiar a avut de suferit.

Adevărul e că am lucrat în școală, în județ și chiar în țară cu oameni care aveau potențial și care chiar credeau în rolul pe care îl au. Nu o să fiu eu cel care să perieze pe cineva însă adevărul, care merită spus, este că am avut echipe deosebite. Și acum, pentru că văd lucrurile detașat, îmi dau seama de un lucru, de altfel firesc, și anume faptul că toate certurile și scandalurile au fost constructive pentru că au adus o serie de progrese pe care atunci nu le puteam vedea prea clar.

Toate reușitele pe care le-am avut, ca și eșecurile de altfel, s-au datorat unei munci a unor echipe și nu unei persoane sau două. Dar adevărul este că la sfârșitul lui 2013 am predat (noi, echipa), un Consiliu Județean al Elevilor Sibiu activ, care creștea continuu în vizibilitate, activitate și credibilitate. Am lăsat un CJE cu reprezentanți ai elevilor aleși corect în fiecare liceu din județ, un CJE care întreținea o relație foarte bună cu factorii de decizie din învățământul local și în care elevii începeau să aibă tot mai multă încredere. Am lăsat multe planuri pe care nu am mai reușit să le terminăm, multe idei, o organizație cu un potențial imens care, parcă, s-a pierdut încet, încet, pe drum. CJE Sibiu este acum o organizație care parcă trage să supraviețuiască, cu ceva proiecte la activ dar fără o direcție bine gândită pe viitor. O organizație cu oameni frumoși dar care nu prea conștientizează cine sunt și mai ales, ce au de făcut. Aș vrea să fiu contrazis, dacă s-ar putea.

La finalul mandatului 2013-2014 al Consiliului Național al Elevilor (în care am fost vicepreședinte, alături de bunii mei prieteni care acum îmi sunt toți dragi dar pe care atunci îmi venea, pe unii, să îi alerg), generația CNE 2013-2014 a lăsat moștenire un Statut al Elevilor adoptat de Adunarea Generală și pus pe masa ministrului Pricopie dar de care conducerea CNE 2014-2015, care urmează să își încheie mandatul, a preferat să se dezică. Faptul că promisiunile MEN de adoptare a statutului erau abureli știm cu toții. Însă Eduard Mititelu și întreaga lui echipă au greșit atunci când au hotărât să nu mai insiste pe acest subiect. La fel cum s-au dezis de faimoasa propunere de modificare a ROF-ului CNE, adus de noi, după îndelungi lupte, la un consens. S-a pierdut și acesta. CNE 2014 a preferat, din păcate, să se mulțumească cu proiectemai mult sau mai puțin pompoase dar fără finalitate, proiecte care aduceau plus de imagine unor membri, ca și când ar fi fost în campanie electorală.

Statutul Elevului nu a fost aprobat, regulamentul de organizare al CNE nu a fost modificat, CNE nu a fost acceptat în OBESSU, reprezentantul elevilor tot nu are drept de vot în Consiliul de Administrație al liceelor, imaginea externă a organizației e la pământ și din păcate lista poate continua.

Scriu articolul acesta acum, cu puțin timp înainte de alegerea viitorului președinte al Consiliului Național al Elevilor, nu pentru a susține sau îngropa pe cineva, ci pentru a atrage atenția asupra unor lucruri pe care acum le văd detașat. Și deși va fi firesc ca unul și altul să fie deranjați de ce scriu, asta e realitatea și trebuie acceptată ca atare. Celor care vor pica din pom și vor contesta ce am spus le recomand să consulte în detaliu activitatea CNE din mandatul CNE 2014-2015 și a CJE Sibiu din același mandat.

Dragi noi membri din CJE Sibiu, trasați-vă câteva direcții clare pentru anul acesta și țineți-vă de ele. Organizați proiectele pe care voi le considerați necesare dar nu uitați de cele din trecut. O organizație consolidată e o organizație cu proiecte și acțiuni sustenabile dar mai ales, care ține la continuitate. Păstrați ce a fost bun în trecut.

Nu uitați însă, de faptul că a fi în Consiliul Elevilor nu înseamnă doar a organiza activități non-formale (foarte necesare și benefice de altfel), ci și a te preocupa cu adevărat de problemele elevilor. Nu uitați de colegii voștri din liceele uitate de lume prin câte un sat sau orășel. Am depus eforturi foarte mari în 2013 pentru ca toate liceele să aibă reprezentanți aleși corect, de către toți elevii. E păcat să vă întoarceți înapoi. Nu organizați proiecte doar pentru CNOG, CNGL și CNSvB. Amintiți-vă că aveți colegi și în Mârșa, Miercurea Sibiului și aș putea continua cu alte exemple de care voi, CJE Sibiu, trebuie să vă interesați.

Nu uitați că relațiile cu Inspectoratul Școlar Județean, cu Consiliul Județean, cu Prefectura, cu DJST, cu primăriile și cu alte organizații și instituții din județ, sunt foarte importante dacă vreți cu adevărat să fiți vizibili, ascultați și la curent cu ce se întâmplă în educația din Sibiu.

Depuneți proiecte pe liniile de finanțare la care aveți acces, chiar dacă o faceți sprijiniți de alte organizații. Gândiți proiecte pe termen mediu și lung. Nu uitați că încă aveți Consilii Școlare ale Elevilor în care elevii nu cred. Credibilitatea voastră în rândul colegilor e cea mai importantă. Depuneți eforturi pentru a o consolida.

Dragi membri ai CNE, înțelegeți faptul că o bună relație cu Ministerul Educației nu se limitează la a face poze în sediul MEN la diverse întâlniri. Toate acele întâlniri nu înseamnă nimic dacă nu se materializează într-un final. A fost una dintre marile greșeli ale noastre, ale Biroului Executiv al CNE de acum doi ani, faptul că am crezut în promisiunile și buna-credință a lui Remus Pricopie, care s-a dovedit un expert în a trage de timp, pentru ca în final, să nu se întâmple nimic. Nu procedați la fel.

Nu uitați de problemele grave, care strigă, din învățământul preuniversitar românesc. Nu le abandonați pentru că par fără rezolvare. Acesta vă e rolul, să urlați, să faceți tot ce vă stă în putere pentru a le semnala și, dacă e posibil, în cazul unora dintre ele, a le rezolva.

Alegeți-vă un președinte pe care îl considerați capabil să modifice într-un bun final regulamentul CNE. Veți fi cel puțin a patra generație, dacă nu greșesc, care vrea să modifice regulamentul acela. Găsiți curajul necesar pentru a duce demersul acesta până la capăt. Pașii îi cunoașteți.

Analizați situația și găsiți cea mai bună metodă pentru a vă separa de Ministerul Educației din orice punct de vedere. Este cel mai eficient mod de a fi cu adevărat reprezentanți legitimi ai elevilor.

Treceți în plan secundar proiectele care nu aduc finalități în procesul vostru de reprezentare. Spre exemplu, deși inițiativa e admirabilă, nu am reușit să văd nici până acum beneficiile aduse elevilor de către toate întâlnirile organizate în cadrul proiectelor Asociației Elevilor Mehedințeni. Și cei pe care îi urmați, ca și noi, s-au plimbat, s-au văzut acolo, au făcut poze, au trasat idei, poate s-au certat și cam atât. Nu procedați la fel. Găsiți proiectele care să aducă cu adevărat schimbări. Nu vă mulțumiți cu proiecte de genul „Ministru pentru o zi”. E adevărat că sunt atractive și nu e nimic rău în a le organiza. Dar nu le considerați principala voastră activitate. Nu vor aduce nimic productiv într-un final.

Insistați pentru intrarea în vigoare a Statutului Elevului. Pricopie a avut timp în ultima zi de mandat să adopte noul ROFUIP dar a uitat de acest document despre care am discutat și noi la vremea respectivă atât de mult timp. Nu îi lăsați pe cei care conduc momentan MEN să uite și ei. Nu uitați că este documentul care garantează drepturile elevilor din toată țara.

Accentuați relația cu OBESSU dacă vreți cu adevărat să deveniți membri cu drepturi depline. Aveți datoria de a face și acest pas, pentru a crește eficiența CNE și pentru a demonstra că sunteți cu adevărat o organizație puternică. Dar înainte de a putea face acest lucru, nu uitați să lămuriți relația cu Ministerul Educației și statutul juridic de care CNE-ul are nevoie.

Nu uitați că în România încă există elevi care merg pe jos la școală. Nu uitați că încă există școli în care e frig, încă există școli în care elevii sunt încuiați înăuntru.

Nu uitați că relația de parteneriat dintre elevi și profesori, pe care o dorim, nu e încă realizată. Și nu va fi, atâta timp cât nu vă veți implica cu adevărat în procesul de luare al deciziilor. În acest sens, e important, cred eu, să sprijiniți demersul care se desfășoară chiar în perioada asta în Parlament, de modificare a Legii Educației Naționale, în vederea reacordării dreptului la vot al reprezentantului elevilor în Consiliul de Administrație al liceelor. Ambiționați-vă să aveți un cuvânt de spus, insistați ca acest drept să nu mai poată fi contestat de nimeni.

Păstrați legătura și sfătuiți-vă cu profesorii care vă sprijină în școli, în județe, la nivel național. Dar nu uitați că voi sunteți cei care trebuie să vă reprezentați colegii.

Țipați cât puteți de tare asupra faptului că Guvernul nu a alocat nici acum 6% din PIB pentru Educație, așa cum îi cere legea. Luptați-vă pentru a încuraja acest lucru măcar anul viitor. Organizați proteste, inițiați dezbateri, atrageți atenția asupra faptului că un sistem de învățământ subfinanțat e din start ineficient.

Iar peste un an, când veți preda voi mandatul, asigurați-vă că munca voastră va fi dusă mai departe. Nevoile elevilor sunt multe, potențialul CNE-ului e imens, iar obiectivele de acest tip nu pot fi îndeplinite într-un an. Dar creați condițiile pentru ca cei care vă vor urma să continue ceea ce voi veți fi făcut.

Nu refuzați să ascultați sfaturile altora. Rolul vostru corect, în calitate de lideri, este de a lua cele mai înțelepte decizii și cele mai eficiente măsuri, nu cele mai multe.

Succes în noul an!

Călin Cociș

Fost vicepreședinte al CNE

Fost președinte al CJE Sibiu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s