De ce nu a greșit eleva care face videochat

Scandal ConstantaCiteam despre “scandalul sexual” de la liceul Eminescu din Constanța pe profilul lui Alex Bajdechi​ și am devenit curios să văd și știrea, așa cum a fost ea relatată în presa locală (a ajuns și în cea națională între timp). Vestea bombă – elevă prinsă făcând videochat! Breaking news!

Dpmdv, situația e supradimensionată de dragul audienței. Nu mă miră faptul că presa relatează așa cum are ea chef. Ceea ce ar trebui să dea de gândit este faptul că Inspectoratul Școlar din Constanța a demarat o anchetă. Ca ce chestie? E atât de stupidă și poziția conducerii liceului (cum că fata ar fi afectat imaginea liceului) încât nici nu știu dacă merită comentată. Eu văd lucrurile mult mai simplu: fata e majoră (adică are peste 18 ani, este independentă, ia propriile decizii – clarificare pentru cei care citesc printre rânduri). Asta înseamnă că povestea cu “au fost anunțați părinții” poate ajunge la corazón, dar nu are niciun sens.

Gândind mai simplist puțin, tipa voia să câștige bani (problema ei de ce). Și-a găsit un job. Bravo ei. De ce ar fi o problemă că face videochat (adică se dezbracă pe bani în fața camerelor de filmat), atâta timp cât e majoră și afacerea e legală? Lăsați-mă cu pseudo argumentele de genul “imaginea școlii” și “tinerii din ziua de azi nu mai au rușine”. Sunt puerile, amuzante și penibile.

Pentru mine, dacă declarațiile vehiculate în presă sunt reale, sancționate ar trebui să fie conducerea școlii și cea a ISJ-ului din Constanța, nici pe departe eleva care nu a încălcat nimic (normele morale sunt subiective și diferă de la o persoană la alta, nu le poți lua pe ale tale drept etalon). Sub nicio formă nu o pot sancționa profesorii/direcțiunea școlii (deși nu m-ar mira să se întâmple) pe ea. Chiar, pe ce bază ar sancționa-o? Dacă nu și-a desfășurat activitatea în încinta liceului și în timpul programului școlar, nici liceul și nici ISJ-ul nu au nicio treabă. Poliția, posibil (să verifice dacă afacerea e legală).

Pentru moraliștii de serviciu: nu îmi mai spuneți că nu am principii și valori morale pentru că susțin libertatea fiecăruia de a se desfășura așa cum crede de cuviință. Vă asigur că am câteva principii și valori foarte bine fixate, la care țin și la care voi ține în continuare.

UPDATE: Se pare că nu am vorbit prostii, Consiliul Clasei a votat în urmă cu puțin timp mutarea elevei la altă școală, urmând la luni Consiliul Profesoral să ia decizia finală. Evident, un alt abuz. În privința asta nu se mai sesizează nimeni?

Poza e de aici.

Advertisements

4 thoughts on “De ce nu a greșit eleva care face videochat

  1. Eu dezaprob cu vehemență această activitate și susțin pentru intrarea ei in ilegalitate din motive pe care nu le voi dezvolta aici pentru că fac obiectul unui alt subiect. Cred însă că măsura excluderii din clasă nu va rezolva nicio problemă în cazul de față. Trebuie cercetate cauzele care au dus la această stare de degradare morală și fata ar trebui să primească consiliere specializată.

  2. Apropo de legalitatea acestui fapt, nu tot ce e legal e și moral. De exemplu legea nu interzice minorilor să fumeze, interzice doar vânzarea țigărilor către minori. Asta însă nu înseamnă că ar trebui să încurajăm fumatul în rândul minorilor doar pentru faptul că nu e legal.

  3. Pingback: Sarius

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s